Április 28. Vasárnap, Valéria

Áprilisi népi megfigyelések

null

Szent György havában is jó néhánynépi jóslatotjegyzünk:

Április 6. - Vilmos napjáraelég rossz hangulatú hiedelem érvényes: ha ezen a napon esős lesz az idő, akkor nagyon keserves, szűkös esztendő várható.
Április 12. - Gyula nap:figyeljünk a Gyula-napi időjárásra, mert a megfigyelés szerint amilyen az idő ekkor, annak az ellenkezője lesz az elkövetkezendő negyvenen!


Április 14. - Tibor nap:"Ha Tiburtius napjára a rétek még nem zöldülnek, a parasztok nem reménylik a föld termékenységét. Ha viszont ez a hónap nedves, bőséget várnak."
Április 24. - Szent György napja:ha ezen a napon bőven terem virág, az bőségre mutat. Ha nem, az drágaságra.


Április 25. - Szent Márk napja:"A fülemüle énekére javallott figyelmezni, mert ha megszólal, dalával csodás tavaszt hirdet." Ha hallgat, akkor változékony tavaszra van kilátás.
Április 30. - Katalin nap:ha április utolsó napja jó időt hoz, akkor magával hozza a jó termést, ha pedig rosszat, akkor viszi a hasznot.


Ezen felüláltalános érvényűnépi jóslat, hogy a Szent György havi esőkergeti a fagyot, deesős májustjósol. Nagypéntek napja mozgó ünnephez kötődik, és az esetek többségében áprilisra esik. Idén viszont a korai Húsvét miatt már elmúlt, mégis nézzük meg aNagypéntekre vonatkozó- nem túl sok jót sejtető - megfigyelést: „Nagypénteki eső, annyi méreg, amennyi szem lehull. Rossz termés lesz”.

Végül pedig vegyünk sorra néhányélővilággal kapcsolatosmegfigyelést!

-Hakökénybőlsok virágzik, akkor hideg lesz a tavasz.
-Ha aréti fülesbagolynálunk marad és fészket rak, akkor a tavasz hűvös és esős lesz.
-Sárgarigóérkezése után már ritkán fagy.
-Ha aparti fecskeés anádirigómagasra építik a fészkeiket, és apókokmagasra szövik a hálójukat, akkor esős lesz a tavasz.
-Ha acinkékaz emberlakta helyek közelében maradnak, akkor hideg, ha a nappali lepkékből sok telel át, akkor pedig korai, szép, meleg lesz a tavasz.
-Ha acsászárkoronagyorsan hajt ki, akkor már biztos a jó idő.

Áprilisrabőven jut baljós hiedelemből, de koncentráljunk a jóra: figyeljük a császárkorona virágzását és a fülemüle énekét!

Lead kép:Rabloczky Szilvi Photography

állatvilágáprilisnépi megfigyelésmegfigyeléstermészetmegfigyeléseknépitavaszidőjárásjóslat