Április 28. Vasárnap, Valéria

Alternatív üzemanyaggal repült Budapestről Párizsba egy gép

Előrejelzés
2023. június 25. 11:00
null

A repülés, pontosabban a légi közlekedés fenntarthatóbbá tétele szükségszerű, hiszen ez az egyik legszennyezőbb közlekedési ágazat, ráadásul egyre olcsóbban repülhetünk - ami azt is eredményezi, hogy egyre többen, egyre többször veszik igénybe ezt a közlekedési módot.

Elektromos repülőgépeket ugyan tesztelnek, léteznek ilyen gépmadarak, de kapacitásuk nem túl nagy és a hatótáv is bőven hagy még kívánnivalót maga után. Vagyis ez az út egyelőre nem fogja megoldani a problémákat.

Nem is olyan régen a Párizsba igyekvő Wizz Air gép szállt fel az Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről egy olyan üzemanyagkeverékkel, mely 35%-ban fenntartható elegyet is tartalmazott. Ez már előrelépés, de persze még messze nem a megoldás.

Az alternatív üzemanyagok nem ritkák az autózásban, és most már jelen vannak a repülés terén is. Lényegében hulladék anyagokból, illetve maradék nyersanyagokból készítik, zömében növényi olajokból, használt étolajból és állati zsiradékból. A lényeg a körkörös gazdaság felé való közeledés meg persze a spórolás, hiszen az alternatív üzemanyagokhoz nem kell új töltőrendszert kiépíteni, nem kellenek hozzá új típusú gépek, ami kifejezetten költséghatékony megoldás.

képek és lead kép: shutterstock

repülésüzemanyagPárizsBudapest