Április 28. Vasárnap, Valéria

Ilsa kegyetlenül ráront Ausztráliára

Előrejelzés
2023. április 16. 08:00
null

A Timor-tengeren, Ausztráliától északra szépen csendben egy viharrendszer született, mely az Ilsa nevet kapta. És ahogyan az egy igazi hölgyhöz jól illik, igencsak erőteljes fejlődést tud felmutatni, aminek azonban csak kevesen fognak örülni - ők is csak távolról...

kép: watchers.news

Ilsa ugyanis sok időt töltött a nyílt víz felett, aminek köszönhetően mind az ereje, mind pedig az általa szállított csapadék mennyisége jelentős mértékben gyarapodott egészen addig, míg csütörtökön le nem csapott Ausztrália partjaira.

Hogy pontosan mekkora erőt is képvisel a ciklon, azt nehéz megmondani, mindenesetre a mérések alapján 4-es kategóriát biztosan stabilan hozza a szélerősség tekintetében, hiszen 220 km/h-ás tartós szelekkel landolt a partokon.

kép: accuweather.com

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mérésektől kissé távolabb a szél nem erősödhetett meg, így a tudósok 5-ös kategóriájú szörnyetegnek várják Ilsa dühét. Ez pedig társulva a jelentős, akár 300 mm-es csapadékmennyiséggel hatalmas rombolásra lesz képes a szárazföldön, a part közeli 4-5 méteres hullámokról nem is beszélve.

kép: nit.com.au

lead kép: dw.com

erőciklonAusztráliaIlsaszélrombolás