Június 24. Hétfő, Iván

Előrejelzések - a hosszú, a közép, a rövid és az ultrarövid

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Azzal kapcsolatosan, hogy milyen időre is számíthatunk, két dologra tudunk támaszkodni. Az egyik a szemünk és a bőrünk, mikor reggel kilépünk az ajtón. Ezzel az a baj, hogy csak a pillanatnyi lehetőségekhez tudunk alkalmazkodni, így egy rakás ruhát és eszközt kellene cipelni magunkkal, hogy felkészülhessünk az esetleges változásokra.

Az időjárás előrejelzése ezt a terhet venné el tőlünk, ha képesek lennénk tűpontosan megmondani, mi is vár ránk a jövőben. Erre nem vagyunk képesek, de a tudomány fejlődése azért nagyon sokat segíthet nekünk is abban, hogy mire is számítsunk az időjárás terén.

Hosszú távú előrejelzés

Képesek vagyunk akár 6 hónappal előre is számolni a lehetséges, pontosabban a legvalószínűbb időjárással kapcsolatban. De már 10 napnyi előretekintés is igen soknak számít. Ami ezen túl mutat, azaz 10 napnál messzebbre tekint, azt hosszú távú előrejelzésnek hívjuk. Fontos azonban megjegyezni, hogy minél messzebb tekintünk az időben, annál több változóval és kiszámíthatatlan elemmel kell szembenézni, vagyis az előrejelzés teljesülésének esélye egyre csökken.

kép: Northamptonshire Weather

Közép távú előrejelzés

3-10 nappal előre jelzi számunkra, hogy mire is lehet számítani az időjárás terén. Itt azért már nagyobb eséllyel történik pontosan az, amit a szakemberek előre jeleznek, de legalábbis azt segítenek “belőni”, hogy hogyan induljunk útnak, csomagoljunk-e pulóvert, esernyőt.

Rövid távú előrejelzés

12-72 órás időszakot ölel fel. A változók itt is jelen vannak, de azért ezen az időszakon a tévedés esélye jelentősen kisebb - bár ki nem zárható

kép: ISTOCK-GETTY

Ultrarövid távú előrejelzés

Anowcastingnévre is hallgató előrejelzéssel viszonylag ritkán találkozhatunk. Ez ugyanis egy 6 órás időszakot ölel fel, azaz nem arra szolgál, hogy segítsen abban, mit is vegyünk fel aznap. Ennek az előrejelzésnek a célja valamely kedvezőtlen eseményre való figyelmeztetés, az arra való felkészülés lehetővé tétele, illetve az adatok pontosítása.

lead kép: Minh Uong-The New York Times