Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Támad az ónos eső!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Holnap a borult égből sokfelé várható csapadék: keleten eső, másutt eleinte ónos eső(!!!), fagyott eső, majd egyre inkább havazás. Síkos utakra készülhetünk!

Főként a középső országrészben reggel, délelőtt intenzív ónos eső is előfordulhat, amit erős havazás vált fel. A legtöbb hó a Velence-Balassagyarmat vonalon hullhat, akár 5-15 cm.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a következő napokban is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját - írja ahttps://www.utinform.hu.

A síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

Ónos eső esetén a lehetséges helyszíneken megelőző sószórást végeznek a szakemberek. Ez ugyanakkor csak ott lehet hatásos, ahol kisebb mennyiségű fagyott eső hull, ugyanis az intenzívebb csapadék könnyen lemoshatja a burkolatról a megelőzésképpen kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat is, így az ónos eső azonnal a burkolatra tud fagyni.

Az ónos eső ideje alatt ezért a szükséges beavatkozások is több időt vehetnek igénybe. A közlekedők az ónos esővel és intenzívebb havazásban érintett területeken várhatóan hosszabb menetidővel számolhatnak, az előrejelzések alapján pedig a hétfő reggeli csúcsforgalmak idején is ónos eső hullhat, amikor a legtöbben vannak úton, ezért érdemes lesz időben elindulniuk az autósoknak.

Utazás előtt ezért hasznos, ha a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon tájékozódnak az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint a forgalmi helyzetről.

(térképek: windy.com, lead kép: Flickr)