Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

A karácsony időjárása

null

A viharossá fokozódó szél hamar elfújja az esőfelhőket, a karácsonyi ünnepekalatt már napsütésre is számíthatunk.

Szenteste napján kora délutánig borult idő lesz többfelé esővel, majd - a viharossá fokozódó ÉNy-i szél hatására - csökken a felhőzet, és elvétve fordul elő havas eső zápor, hózápor. +5, +6 fok körül alakul a délutáni órák hőmérséklete, aztán gyorsan hűl majd a levegő. Éjfél körül -2 fok körüli értékeket mérhetünk.

Népi megfigyelés erre a napra: Karácsony éjjele: ha csillagos az ég az éjféli misekor, akkor sok kukorica lesz.

Karácsony első napján nyugaton erősen megnövekszik a felhőzet, és havas eső, a hegyekben havazás is kialakul. Keleten változóan felhős időre számíthatunk, és csak néhol fordul elő hózápor, havas eső. Az ÉNy-i szél erős marad, néhol továbbra is előfordulhatnak viharos széllökések. Reggel -5 és 0, délután 2 és 5 fok között alakul a hőmérséklet.

Népi megfigyelés erre a napra: Karácsony napja ha tiszta, napos az idő, akkor száraz nyár, jó gyümölcstermés, sok bor várható.

Karácsony második napján északkeleten változóan, máshol gyengén felhős lesz az ég. Többórás napsütés lehet. Hózáporra ÉK-en van esély. Párás, foltokban ködös lehet a levegő ÉK-en, K-en. Fokozatosan mérséklődik az eleinte még erős ÉNy-i légmozgás. Reggel 0, délután +5 fok körüli értékeket mérhetünk.

Népi megfigyelés erre a napra: Ha karácsony másnapján, Istvánkor is szép, napos idő van, akkor mindenből jó termés lészen.

A Köpönyeg.hu békés, boldog karácsonyt kíván valamennyi olvasójának!