A felmelegedés eltörölheti a Pinot Noir-t?
A felmelegedés egy borzasztó téma, amit sajnos egyre többször kell emlegetnünk. Most egy híres bor, a Pinot Noir mennyországát veszélyezteti Japánban.
Mindenki hallott már a Pinot Noir-ról: ez a francia bor az igazi luxus. Ezt gondolták Japánban is, és a felmelegedésnek köszönhetően sikerült is a híres szőlőfajtát termelniük Yoichi-ban. Azonban pont a felmelegedés miatt került veszélybe.

A szőlő, amit a klímaváltozás segített: Pinot Noir
A Hokkaidó szigeten fekvő Yoichi egy kisváros, amely a Pinot Noir fővárosává vált. A klíma itt tökéletes: hűvös, ködös nyarak, hosszű őszök tökéletes feltételeket biztosítottak ennek az amúgy nagyon kényes szőlőfajtának. De nem volt ez mindig így. a 2000-es évek előtt még nagyon hávös volt az időjárás, így lehetetlen lett volna Pinot Noir-t termeszteni, azonban a klímaváltozás megteremtette a tökéletes, melegebb klímát. Ezután teljesen elterjedt a borfajta, pár év alatt pedig el is jutott a koppenhágai Noma étterembe, ahol egyre többen megismerték. A 2017-es évjárat, a Nana-Tsu-Mori egy elképesztő, és nagyon drága legendává vált. Egyetlen egy üveg ebből a borból félmillió forintot ér, ami felfoghatatlan, ha a borokról beszélünk.

Azonban ez a jó világ mostanáig tartott, és a klímaváltozás, ami lehetővé tette ennek a borfajtának a gyártását, az fogja elsöpörni Japánból. Ugyanis a nyarak most már elképesztően forróak. Ez pedig végzetes lehet a szőlőnek, hiszen ennyire melegben túl gyorsan érik, így a cukorszintje nagyon magas marad, míg a savassága eltűnik, és pont azt veszi el a bortól, amiért annyian szeretik: a légies könnyedségét.
Egy helyi borász tökéletesen megfogalmazta azt, ami ott folyik:
Olyan ez, mint egy hullámvasút... Csak éppen a természet vezeti.
A mostani esők a Pinot Noir-t sem kímélték
Az idei ősz – bár nálunk nem– sok térségnél elképesztően csapadékos. Újra is újra kapkodjuk a fejünket egy újabb földcsuszamlás vagy heves esőzés miatt. Épp ez történt Japánban is: elképesztő záporok árasztották el a domboldalakat, a nedvesség pedig megtörte a Pinot Noir héját, a gazdáknak pedig EGYESÉVEL kellett kiválogatniuk az ezáltal megsérült fürtöket. És ha ez a helyzet nem lenne már önmagában is szörnyű, a madarak csak rátettek egy lapáttal: egyre kevesebb számukra a hegyekben a táplálék, ezért a szőlőket szemelték ki.
Egészen idáig már megfogalmazódhatott a kérdés: vajon hogy fog ez megoldódni? A válasz pedig az, hogy tovább kell lépni. Sok gazda már kísérletezik más szőlőfajtákkal, amelyek bírják ezt a klímát is: a Merlottal, a Syrah-val, vagy épp hibridekkel.
Már láthatjuk, mire képes az éghajlatváltozás... A kérdés már csak az: mit teszünk ellene?
Nyitókép:beton studio / Shutterstock
Forrás: Reuters