Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Végre felzárkózhat a szélenergia is hazánkban - de ez nem lesz gyors folyamat

Éghajlat
2023. november 06. 14:00
null

Hosszú, nagyon hosszú idő után végre megszülethet a döntés és újra lehet hazánkban szélerőműveket építeni - ez most már csak hetek kérdése. A megállapodást mindenképpen tető alá kell hozni, hiszen ez EU-s előírás.

Olyannyira az, hogy elméletileg már március 31-én meg kellett volna szülessen ez a bizonyos egyezség, de ez mostanáig csúszott. Hogy milyen formában valósul majd meg a szélenergia kitermelésének lehetősége, az még kérdéses, de mindenképpen előrelépés, hogy újra foglalkozhatunk ezzel a kérdéssel is.

A hazai szélenergia termelést 2030-ig igyekszik megháromszorozni a vezetés, de ez is összesen 1 GW kapacitást jelent, ami sajnos messze elmarad az EU-ban minimálisan ajánlott 4 GW-os kapacitástól. Ezzel együtt a Nemzeti Energia és Klímaterv vállalásai 2030-ig 29%-os részarányra törekednek a megújulók szempontjából az energiamixben.

Ez sem igazodik az EU ajánlásaihoz, hiszen itt 45%-os részarányt irányoztak elő, ugyanakkor már ez is haladás. A szélenergia pedig hasznos segítség lehet, hiszen a napenergiával ellentétben - amiben egyébként mostanra elég jól állunk - télen és éjjel is képes a nagyobb arányú termelésre, azaz segítségével kiegyensúlyozottabb lehet a megújulók energiatermelése, így könnyebben és hatékonyabban képesek kiszorítani a fosszilis energiahordozókat - többek közt a gázt is.

képek és lead kép: shutterstock

EUajánlásszélerőmű