Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Vagy a fosszilis energiahordozók mennek a süllyesztőbe, vagy mi... COP28

Éghajlat
2023. november 24. 14:00
Old,,Orphaned,Oil,Well,Pump,In,Farm,Field.,Oil,Well

Nemsokára indul a nagyon is vitatott 28. COP konferencia, melynek elnökségét az Egyesült Arab Emirátusok olajvállalatának elnöke látja el. Ez pedig lehet jó, lehet rossz, de a társaság terjeszkedési szándékait tekintve inkább nevetséges.

Hand,Turns,Dice,And,Changes,The,Expression,"fossil,Energy",To
Fotó: FrankHH

Pedig időnk a viccre és a tétlenkedésre már nincsen. Ahogyan az ENSZ főtitkára fogalmazott: Tudjuk, hogy még mindig lehetséges a 1,5 fokos határt valóra váltani. Ehhez azonban ki kell tépni a klímaválság mérgezett gyökerét: a fosszilis tüzelőanyagokat.” Hogy miért is mondott ilyet? Mert a jelenlegi trendek alapján a 1,5°C-os határ elérhetetlen.

Concept,Header,Symbolising,The,Transition,From,Fossil,Fuels,To,Greener,
Fotó: Anna K Mueller

Ha a mostani tempóval haladunk, akkor a reális határérték a 3°C, mely egy “pokoli” jövőt fest elénk. A felelős pedig egyértelműen a fosszilis energiahordozók használata, melyről nemigen akarunk lemondani, hiszen nagyon – nagyon sok pénz forog kockán. Ennek köszönhető, hogy a világ kormányai sem tesznek nagyobb lépéseket, sokkal inkább csak tapogatóznak a célok felé.

Factory,Smokestack,Emissions,From,Manufacture,Using,Natural,Gas.,Global,Energy
Fotó: Leonid Sorokin

A COP28-nak fordulópontnak kellene lennie, itt kéne végre megérteni, hogy jelentős és drasztikus lépések nélkül nem érhetjük el, amit akarunk. A jelenlegi vállalások mellett 2100-ra maximum 0,1°C-kal tudjuk mérsékelni a 3°C-os melegedést. Amennyiben a fejlődő országok maradéktalanul betartják vállalásaikat - amiknek igencsak komoly ára van -, akkor sem vagyunk képesek 2,5°C alá vinni a melegedés mértékét, és ez katasztrofális következményekkel lesz a világ minden gazdasági rendszerére, kivétel nélkül. Az ENSZ szerint az egyetlen járható út a fosszilisok kiiktatása a lehető legrövidebb időn belül, ráadásul a megújulókhoz való hozzáférés még sohasem volt ennyire olcsó és egyszerű, vagyis a lehetőségek adottak.

fosszilisFöldenergia