Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Sok kérdés vár válaszra a dubaji klímacsúcson, ahol egy olajvállalat vezetője lesz az elnök...

Éghajlat
2023. november 12. 11:00
null

Jövő hónapban Dubajban lesz a soros klímacsúcs, ráadásul annak elnöke a világ tizenkettedik legnagyobb olajvállalatának a vezetője. Ezt most hagyjuk, hogy ez hogyan is jött össze, minden esetre ez több módon is értelmezhető. Az egyik, hogy mostanra a klímavédelem az olajvállalatok számára is kulcskérdés lett – ez lenne a jobbik verzió. A másik oldal, hogy a klímakonferencia egy vicc, hiszen a klímavédelem legfontosabb döntései felett a fosszilis energiahordozók egyik gigavállalata elnököl...

Minden esetre a megtárgyalandó pontokat az ENSZ összekészítette, egészen pontosan a hat legsürgetőbb ügyre hívta fel a figyelmet, a konferencia pedig ezek köré a kérdések köré fog szerveződni.

Az első a legfontosabbak közül a kihalás jelentette veszély. Jelenleg a bolygónkon mintegy 1 milliárd növény és állatfaj került a kihalás szélére. A kipusztulás természetes jelenség, csakhogy az ember annyira meggyorsította azt, hogy kérdés, képes lesz-e felvenni a versenyt a megritkult ökoszisztémák jelentette kihívások között.

A második és harmadik pont is a víz. Egyrészt a föld alatti vízkészletek tragikus megfogyatkozása, mely mintegy 2 milliárd ember ivóvízellátását veszélyezteti, másrészt a hatalmas léptékű gleccserolvadás, mely az ivóvízen túl az öntözésre is kritikus hatással lesz.

A hőhullámok jelentette kihívás, vagy éppen a klímakatasztrófa miatt megszaporodott természeti katasztrófák problematikája is napirendre kerül. Ez utóbbi biztosan erős viták tárgya lesz, hiszen a klímakatasztrófa miatti anyagi veszteségek 2040-re várhatóan megduplázódnak, holott már most is 313 milliárd dollárt tesznek ki évente.

Az utolsó pont azonban egy kissé meglepő lehet, hiszen ezzel nem foglalkozunk olyan sokat, ámbár valóban kiemelten fontos. A megszokott és létkérdésnek számító kommunikációs rendszereink működése kerül veszélybe az űrszemét kapcsán, hiszen a műholdak erre igen érzékenyen reagálnak, vagyis a kérdés mindenképpen megoldásra vár.

képek és lead kép: shutterstock

klímavédelemökoszisztémagleccserolvadásklímacsúcs