Május 2. Csütörtök, Zsigmond

New York beperelte a Pepsi-t a műanyagszennyezés miatt

Éghajlat
2023. november 26. 11:00
Problem,Plastic,Bottles,And,Microplastics,Floating,In,The,Open,Ocean.

A műanyagokkal kapcsolatosan igen vegyesek az emberek érzelmei. Nagy szükségünk van rájuk, hiszen nélkülük az élelmiszercsomagolások nem csak sokkal drágábbak lennének, hanem sokszor nem is lehetne megoldani a biztonságos csomagolást.

Waste,Plastic,Bottles,And,Other,Types,Of,Plastic,Waste,At
Fotó: MOHAMED ABDULRAHEEM

Ez azonban sajnos messze nem azt jelenti, hogy a műanyagokkal ne lenne baj. A rendkívüli környezetszennyezés, melyet az egyszer használatos csomagolóanyagok jelentenek csak az egyik, amivel meg kell küzdeni. Napjainkra egyre hangsúlyosabb a mikroműanyag-szennyezés, mely már az emberekben is jelen van és sajnos komoly gondokat, szexuális zavarokat, meddőséget, gyulladásokat okozhatnak.

Lizzano,,Italy,-,Circa,January,,2019:,Bottle,Of,Drink,Abandoned
Fotó: photostock360

A nagyvállalatok azonban nagyon sok esetben igyekeznek termékeiket zöldnek beállítani. Ennek pedig komoly következményei kellene, hogy legyenek, hiszen ezzel megtévesztik a vásárlóikat. Ez most éppen a Buffalo folyó kapcsán került előtérbe, melynek tisztítása során kiderült, az ott lévő műanyaghulladék 17%-ért a PepsiCo vállalat a felelős, vagyis az ő termékeik teszik ki azt.

Bangkok,,Thailand-march,10,,2019:,Close-up,Coca-cola,And,Pepsi,Plastic,Bottles
Fotó: Thannaree Deepul

Mennyire tehető felelőssé egy vállalat azért, hogy mit tesznek a vevők az általa gyártott termékekkel? Nos, ez bonyolult kérdés, mindenesetre New York állam beperelte a vállalatot éppen a szennyezés mértéke miatt. A per mostanra nem is olyan meglepő, hiszen nemrégiben keresetet nyújtottak be a Coca Cola, a Danone, sőt, a Nestle ellen is a megtévesztő, zöldre mosó reklámjaik miatt.

műanyagkörnyezetszennyezés