Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Nagyon úgy tűnik, elkéstünk, az Antarktisz jegének búcsút mondhatunk

Éghajlat
2023. november 11. 08:00
null

A háborúk és az aszályok, valamint az áradások nyomán már most is erős menekültválsággal kell szembenéznünk. Egy frissen megjelent tanulmány pedig azt irányozza előre, hogy ez a nyomás jelentős mértékben fog nőni a 21. század végére.

Ennek oka, hogy elérkeztünk egy fordulóponthoz, pontosabban túlléptünk azon. Ez a pont az Antarktisz jegének olvadására gyakorolt hatásunkat jelöli. Sokáig hittük, van még esélyünk, ezt is befolyásolni tudjuk, Kaitlin Naughten, a British Antarctic Survey tudósa azonban azt mondja, már csak alkalmazkodni van lehetőségünk.

A tanulmány vezető tudósa szerint mostanra elvesztettük a kontrollt, ami azt jelenti, hogy még abban az esetben is el fog olvadni az Antarktisz jégtakarójának kritikus mennyisége, ha sikerül beszuszakolni a globális felmelegedést a párizsi klímaegyezményben maghatározott 1,5°C alá. Ez pedig tömeges migrációt válthat ki.

A tengerparti területek, pontosabban a partok 100 kilométeres sávja ugyanis sok helyen egyszerűen eltűnik majd. Ez ellen vagy védműveket építenek a lakosok, vagy kénytelenek lesznek költözni. Ez pedig jobb esetben is néhány 100 millió embert jelent, rosszabb esetben a számuk az 1 milliárdot is meghaladhatja. Ráadásul ezt az embertömeget egy alapvetően kisebb szárazföldi területre kell bezsúfolni úgy, hogy a termőterületek veszteségeit nem engedheti meg magának az emberiség...

képek és lead kép: shutterstock

Antarktiszfelmelegedésolvadás