Április 28. Vasárnap, Valéria

Kritikus rekordot sikerült felállítani november 17-én...

Éghajlat
2023. november 24. 11:00
Global,Warming,And,Pollution,Concept,-,Sustainability,(elements,Of,This

Egy olyan adat született november 17-én, amire egyikünk sem lehet büszke, ráadásul erőteljes, sikoltó figyelmeztetés arra vonatkozóan, hogy a baj nagy és nem várhatunk tovább a lépésekkel, most kell drasztikusan tenni a felmelegedés ellen!

Fire.,Wildfire,,Burning,Pine,Forest,In,The,Smoke,And,Flames.
Fotó: Lumppini

Samantha Burgess, az európai székhelyű Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat igazgatóhelyettese osztotta meg a mérési eredményeket, melyek november 17-én a Föld átlagos hőmérsékleti értékeihez képest 2°C feletti eltérést mutattak. Erre ezelőtt még nem volt példa.

Climate,Change,And,Global,Warming,Concept.,Fish,Bone,On,Cracked
Fotó: Piyaset

A tudósok már jóideje erre figyelmeztetnek minket, de azzal is tisztában voltak, hogy lesznek ilyen napok – vagyis ez nem jelenti a küzdelem elvesztését. A cél - ahogyan azt az ENSZ is többször kiemelte -, vagyis az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5°C-ban maximalizálni a klíma melegedését még elérhető.

Extreme,Drought,In,A,Cornfield,Under,A,Hot,Sun.,There
Fotó: Scott Book

Ehhez azonban ki kell iktatni a fosszilis energiahordozókat, ami nem egyszerű mutatvány. Az adatok azonban nem hazudnak: a mérések alapján november 17-én a bolygónk átlaghőmérséklete 1,17°C-kal haladta meg a 1991-2020 közötti értékeket. Amennyiben az iparosodás előtti értékeket vesszük alapul, akkor az átlaghőmérséklet emelkedése bizony már 2.06°C-ot mutat...

klímaFöldmelegedés