Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Kritikus pusztítást végeznek a tengeri hőhullámok a Bering-tengerben...

Éghajlat
2023. november 10. 14:00
null

A pusztító hőhullámok nem csak a levegőn vannak jelen, sajnos a vizekben is pusztítanak, méghozzá elképesztő mértékben. Sokaknak lehet ismerős a Bering-tengeren készült sorozat a rákhalászatról. Nos, úgy tűnik, ez a szakma eltűnőben van.

Nem azzal van a gond, hogy nagyon veszélyes, még csak nem is azzal, hogy már nem hoz eleget, hiszen a rákok értéke várhatóan nagyon meg fog nőni. Ennek oka, hogy a rákok populációja borzalmas léptékben esik vissza.

Egészen pontosan a jeges-tengeri pókokat érinti a probléma, mely egy rákfajta, és amelynek halászata évi 150 millió dolláros üzlet. Illetve ennyi volt, mert 2020-ra ez 24 millió dollárra zsugorodott, ennek oka pedig, hogy bár 2018-ban csúcsmennyiségben voltak jelen ezek a lények a Bering-tengerben, 2020-ra a populáció soha nem látott mélypontra zuhant.

A tudósok megállapították, hogy az ok a klímaváltozás, pontosabban annak nyomán megjelenő tengeri hőhullámok. De nem a meleg öli a rákokat. A jeges-tengeri pókok nagyjából 2°C-os vízben érzik jól magukat a tenger mélyén. 12°C-ig is bírják a terhelést, de kalóriaigényük jelentősen megnő. Már 3°C-nál duplázódik, ennyi élelmet pedig nem találnak maguknak, vagyis éhen halnak. 2018-2020 között ez okozta mintegy 10 milliárd rák eltűnését a vízből...

képek és lead kép: shutterstock

hőhullámBering-tengerhalászat