Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Kihagyható az energiamixből a fosszilis energia? Igen, ha az atom marad...

Éghajlat
2023. november 10. 11:00
null

Az energetikai átmenet létrehozása, sőt, mostanra gyorsítása kiemelt jelentőségű, hiszen a klímakatasztrófa elleni fellépéshez mindenképpen szükségünk van rá. Ez az egyik legfontosabb alappillérünk. Azonban a helyzet nem egyszerű, hiszen az energiaigény állandó, a megújulók termelése azonban ciklikus.

A geotermikus energia képes lenne ezt áthidalni, de alkalmazásának sok más korlátja van, így a biztos befutó, mely az átmenetet lehetővé teszi, az atomenergia. Ezt az EU is felismerte, hiszen 2022-ben tiszta energiává nyilvánította - a földgázzal együtt -, hogy politikailag és gazdaságilag is megtámogassa a terjedését.

Persze az atomenergia sem támadhatatlan, mert bár CO2 kibocsátása valóban nincs, nem elhanyagolható az a radioaktív hulladék, melynek tárolása sem megoldott, nem, hogy a megsemmisítési lehetőségek szóba kerülnének. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a klímakatasztrófa bizony az atomreaktorok működésére is hatással van.

Ezek az egységek ugyanis vízhűtéssel működnek, ebbe pedig beleszól a folyók hőmérséklete, mely a klímaváltozás nyomán egyre jobban emelkedik. A megoldást tehát hosszútávon nagy valószínűséggel nem az atomenergia jelenti majd, hanem annak egy jelentősen tovább gondolt verziója, a fúziós energia, melynek területén egyre nagyobb lépésekkel haladnak előre a tudósok.

képek és lead kép: shutterstock

klímakatasztrófaco2atomenergia