Április 27. Szombat, Zita

COP28 - érdekes új utak keresése, vagy egyszerűen egy vicc...

Éghajlat
2023. november 20. 08:00
null

Mit is várhatunk egy olyan klímarendezvénytől, melynek elnökségét egy hatalmas olajvállalat vezetője látja el? Nos, akár még jól is elsülhet a dolog, hiszen nem véletlenül támogatták többen is, hogy Al Jaber szultán foglalja el ezt a pozíciót.

Az elgondolás szerint igen nagy rálátással rendelkezik az energiaiparra, ami tökéletesen igaz. Ennek megfelelően átlátja azt, hogy hogyan is alakítható át a jelenlegi, a fosszilis energiahordozókra épülő rendszer, olyan irányokat is észrevehet, melyeket csak kevesen látnának meg rajta kívül.

Hogy miért érzik mégis egyre többen nevetségesnek ezt az elnökséget? A COP28 vezetője ugyanis az Egyesült Arab Emírségek állami olajvállalatának a vezetője, annak a vállalatnak, mely gigászi léptékű bővítéseket tervez mind az olaj mind a földgáz kitermelésének területén.

A vállalat egyike ennek a mintegy 1000 olajvállalatnak, akik igen nagy kitermelésbővítéssel számolnak, mely a jelenlegi károsanyag-kibocsátás dupláját eredményezné. Erre a kutatók és tudósok döntő többsége egyszerűen azt reagálja, hogy “őrültség”, hiszen ezzel az emberiség fennmaradásának lehetőségét szúrják szíven. Ebből a szempontból pedig való igaz, hogy nevetséges, hogy egy, az olajkitermelésben erősen érdekelt személy elnököljön egy olyan konferencián, melynek célja a károsanyag-kibocsátás jelentős csökkentése, akár megszüntetése lenne az olaj és földgáz kapacitások és eladások kiiktatása révén.

képek és lead kép: shutterstock

Egyesült Arab Emírségekelnökségolajvállalat