Május 3. Péntek, Irma, Tímea

A klímaváltozás 10 évvel veti vissza az egészségügyet

Éghajlat
2023. november 06. 11:00
null

A klímakatasztrófa gyökeresen változtatja meg az életünket, és ez sajnos az egészségünkre is igaz. A tudósok úgy gondolják, egyáltalán nem vagyunk felkészülve a szélsőséges időjárási eseményekre egészségügyi szempontból és ebből bizony még nagyon nagy gondjaink lesznek.

A WMO, vagyis a Meteorológiai világszervezet szerint ugyanis bár létezik előrejelzés például a hőhullámok esetében, ezeket pedig többnyire meg is küldik az egészségügyért felelős vezetésnek, az információkat azonban nem igazán használják fel. Minden 10 információból csupán 1 az, ami célt is ér.

Holott a hőhullámok messze a legtöbb halálos áldozatot szedő jelenségek, ez alól talán csak a földrengések jelentenek kivételt, melyek közül több is hatalmas pusztítással és több ezer emberéletet követelve csapott le idén.

A WMO tanulmánya sötét képet fest a jövőnkről, hiszen hatalmas erőfeszítéseket tettünk és rengeteg pénzt öltünk abba, hogy az egészségügyi helyzetünket a lehető legnagyobb mértékben javítsuk. Most azonban a klímakatasztrófa nyomán 10 évvel lépünk vissza, miközben az egészségügybe a szükségesnél jóval kevesebb állami pénz áramlik.

képek és lead kép: shutterstock

egészségügyMeteorológiai világszervezethőhullám