Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

2030-ig van idő lépni, onnan már becsukódik az ablak...

Éghajlat
2023. november 13. 11:00
null

Tudjuk, hiszen ezzel van tele a világsajtó, hogy a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5°C-os maximum felmelegedés elérése a cél, hiszen azt átlépve súlyos következményekkel kell szembenéznünk. Éppen ezért terjednek nagy arányban a megújuló energiaforrások és csökkentjük jelentősen a károsanyag-kibocsátást.

Ja, nem. Előbbi ugyan igaz, hiszen a napelemes kapacitások hatalmas léptékben növekednek idehaza is, utóbbi, vagyis a károsanyag-kibocsátás azonban nem csökkent. Sőt, az utóbbi években is nőtt, tudva, hogy ezzel civilizációnk halálos ítéletét írjuk alá.

De még van idő - legalábbis a politikusok zöme ezzel védekezik -, hiszen 2050-ig kell meghozni a drasztikus lépéseket. Nos, ez sem igaz. A londoni Imperial College tudósainak friss tanulmánya megmutatja, hogy ha nem nő tovább a kibocsátás, “csak” ezen a szinten marad, akkor 2030-ra elérjük az 1,5°C-os felmelegedést, amit még “biztonságosnak” lehet tekinteni.

Erre az esélyünk 50% - ami komoly probléma. Tudósok tömegei tiltakoznak harsogva a cselekvések elmaradása ellen, sokan pedig már ezt sem teszik, belenyugodva foglalkoznak azokkal a kérdésekkel, melyek egy elpusztult civilizációval kapcsolatosak, és maximum azt találgatják, még mennyi időnk lehet, amíg ismert világunk gyökeresen megváltozik. Hogy kinek lesz igaza, nem is annyira fontos, hiszen a lehetséges pusztulás elkerülése még akkor is kiemelt jelentőségű, ha a bekövetkezés esélye minimális, nem csak akkor, mikor az esély 50%...

képek és lead kép: shutterstock

felmelegedéscivilizációenergiaforrás