Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Párizs így védekezik a hősziget hatás ellen

Éghajlat
2023. október 05. 14:00
null

Nagyvárosokban élni sok szempontból kényelmes, hiszen szinte mindent megtalálhatunk egy helyen. Ugyanakkor rengeteg hátránya is van, többek közt a levegő minősége, vagy éppen a hősziget hatás, mely a klímakatasztrófa tükrében egyre csak fokozódik.

kép: pixabay

A nagyvárosok betondzsungelek, de ez nem kell, hogy feltétlenül így legyen. Bár Budapesten is egyre több a biciklisáv és a zöldítés is hatékonyan zajlik, Párizsban most több 10 millió eurós befektetéssel igyekeznek úrrá lenni a forróságon. Teszik ezt jó okkal, hiszen egy friss tanulmány szerint 1885-óta átlagosan a város 2,3°C-kal lett melegebb.

A terv, hogy csökkentik a burkolt felületek mennyiségét, a tereket kizöldítik, amennyire csak lehet. De emellett az autós forgalom is jelentős korlátozásra számíthat, ahogyan azt már sok nagyvárosban is láthattunk. És természetesen bicikliút is több lesz – 55 km-re tervezik bővíteni a már most sem aprócska hálózatot!

kép: pixabay

A fák Párizs lehűtésének kulcsai, ennek megfelelően nem csak a parkok zöldülnek ki, hanem a “kihasználatlan” körforgalmakban is igyekeznek helyet adni a természetnek, városi erdők formájában. Emellett fontos szerepet kap a föld alatti hűtőrendszer fejlesztése, mely a Szajna vízét használja hűtésre, illetve a középületek szigetelése révén igyekeznek a károsanyag-kibocsátást, a folyamat egyik mozgatórugóját csökkenteni.

kép: chooseparisregion.org

lead kép: Brian Kinney

klímakatasztrófahősziget hatásPárizs