Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Lépnie kell az EU-nak a légszennyezettség ellen - idehaza is komoly gondok vannak...

Éghajlat
2023. október 02. 08:00
null

Rendkívül komoly gondokat okozhat a légszennyezettség. Erre látunk példát eleget, hiszen a szív és érrendszeri bajoktól kezdve a tüdőgondokon keresztül egészen a meddőségig számtalan betegség melegágya lehet a levegő rossz minősége.

Szomorú tény, hogy Európa lakosságának 98%(!)-a súlyosan légszennyezett területen él, ami elképesztő egészségügyi kiadásokat generál. Ennek okai a közlekedés, az ipar, a fűtés és a mezőgazdaság, melyek jelentősen emelik a PM2.5 részecskék arányát a levegőben.

7 államban különösen rossz a helyzet. Az első helyen Észak-Macedónia áll, de mielőtt még fellélegeznénk, a hetedik bizony Magyarország! A WHO által meghatározott normáknak itt jellemzően a kétszerese van jelen.

Az EU az adatokat és azok gazdasági, egészségügyi és népességre gyakorolt hatásait vizsgálva döntött úgy, hogy 2025-re a mostani 25%-os PM2.5-ös arányt 5%-ra csökkenti, azaz a WHO normáinak felelteti meg. Ez hatalmas lépés, amihez komoly költségek is kapcsolódnak, vagyis a véghezvitele egyáltalán nem lesz könnyű. Hogy mennyire szükséges? Évente az EU területén bizonyítottan a légszennyezettségbe mintegy 400 000 ember hal bele...

képek és lead kép: shutterstock

légszennyezettségbetegségEurópa