Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

A tengerszint emelkedése több gondot generál, mint elsőre gondolnánk...

Éghajlat
2023. október 02. 11:00
null

Tudósok egy csoportja az elmúlt jégkorszak adataiból vont le friss következtetéseket a tengerszint emelkedésével kapcsolatosan, illetve arra vonatkozóan, hogy ez mivel is jár majd együtt. Mert sajnos a dolog nem áll meg ott, hogy a tengerpartok egy jelentős része eltűnik, és a víz feljebb kúszik.

Azzal már tisztában vagyunk, hogy a klímakatasztrófa bizony a tengerek szintjére is erősen hatással van. Olyannyira, hogy az emelkedés sajnos megállíthatatlan: ahogyan melegszik a víz, hőtágulás jön létre, vagyis egységnyi víz egyre több helyet igényel. Ehhez jönnek még az olvadó jégsapkák, illetve az a tény, hogy ha holnap teljes egészében megállítanánk a károsanyag-kibocsátást, a vizek melegedése egy darabig még akkor is folytatódna.

Azon túl, hogy ez sok szárazföldi terület eltűnésével jár - ami már önmagában is brutális mértékű migrációt vált majd ki – azzal is számolni kell, hogy olyan létfontosságú területek merülhetnek és ezáltal tűnhetnek el, mint a mangrove erdők, vagy az árapály - mocsarak, melyek például New Jersey partjainál is megtalálhatóak.

Igen, ez rendkívüli csapás az itteni ökoszisztémákra és a part menti növényzet biodiverzitására, és már ez is bőven elég ahhoz, hogy mindent megtegyünk a fennmaradásukért. A tudósok azonban felhívják a figyelmet arra is, hogy ezek a területek egyfajta pufferként funkcionálnak. A viharhullámok, a vihardagály és hasonló pusztító jelenségek itt nyelődnek el, ezek a területek védik a partokat az eróziótól, pusztító tengeri jelenségektől. Nem utolsó sorban pedig a halak számára jelentenek tökéletes szaporodási helyet, ami pedig az élelmezés szempontjából kiemelt jelentőségű. A további hőmérséklet-emelkedéssel ezeknek a területeknek a túlélési esélyei sajnos rohamosan zsugorodnak...

képek és lead kép: shutterstock

tengerszintárapálykárosanyag