Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Jön az akku útlevél

Éghajlat
2023. szeptember 23. 14:00
null

2026-tól az EU úgynevezett akkumulátor útlevelet vezet be. Ez a digitális dokumentum lehetővé teszi majd, hogy egy-egy ilyen alkatrész életútja lekövethető legyen, a felhasznált anyagok eredetétől kezdve egészen a fenntarthatósági tényezőkig.

Erre azért van szükség, mert akkumulátorból bizony egyre több van, és azért erős túlzás lenne azt állítani, hogy ezek környezet-barátak. A szabványosított adatközlés azonban lehetővé teszi, hogy a vásárlók a valóban fenntarthatóbb, tisztább gyártók irányába mozduljanak el.

Az útlevélen nem csak az lesz feltüntetve, hogy hol készült az akksi, vagy hogy hol került az autóba - ezzel a szállítási lábnyomot is megmutatva. Az is benne lesz, hogy milyen anyagokat milyen arányban tartalmaz, sőt, az is, hogy az egyes anyagok honnan származnak.

Ennek megfelelően kereshetőek lesznek az újrahasznosított anyagokkal dolgozó vállalatok, ami könnyebbség. Ugyanakkor egy fura kitétel van a dokumentummal kapcsolatosan. Elvileg az is látszik majd, hogy az egyes anyagok kitermelése során gyermekmunkával vádolható cég részt vett-e a folyamatokban, ez az adat azonban nem lesz nyilvános...

képek és lead kép: shutterstock

akksidokumentumEU