Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

9 bolygószintű határból 6-on már átlépett az emberiség, és ez nagy gond...

Éghajlat
2023. szeptember 25. 11:00
null

“Biztosan tudjuk, hogy az emberiség képes boldogulni olyan körülmények között, amelyek itt 10 000 éve fennállnak – nem tudjuk, hogy jelentős, drámai változások mellett is boldogulhatunk.” - mondta Katherine Richardson, a Koppenhágai Egyetem professzora, annak a tanulmánynak a vezető tudósa, mely elsőnek térképezte fel a bolygónk állapotát.

2005-ben a tudósok 9 úgynevezett bolygószintű határt állapítottak meg, ezeket később 2015-ben frissítették. Ezek olyan határvonalak, melyeknél a károkat, amiket az emberiség okoz, a bolygónk már nem képes kompenzálni.

A tanulmány rámutat, hogy a 9 határból 6-on már túl vagyunk, kettő esetében pedig a mezsgyén táncolunk, ezek a légszennyezettség és az óceánok állapota. Egyetlen bolygószintű határ kérdésében voltunk képesek sikeresen visszatáncolni, az ózonréteg állapotában.

Ugyanakkor a tudósok azt is kiemelik, hogy ezek a határlépések nem véglegesek, vagyis lehet tenni ellenük, visszatérhetünk a biztonságos régióba, de ez a bolygónak a segítségünk nélkül már nem fog menni. Alapvető változásokkal kell számolni a biológia a kémia és szinte minden más természettudomány területén. Ahogy pedig a vezető professzor fogalmazott, az elmúlt 10 000 évben sikeresen fejlődtünk, hiszen a körülményeink közel állandóak voltak. Most azonban olyan környezetet teremthetünk magunknak, amiben a túlélésünk kérdéses...

képek és lead kép: shutterstock

emberiséghatárlépésbolygószintű határtanulmány