Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Hogyan figyelmeztessen a sziréna a természeti katasztrófára, ha az magát a szirénát is tönkre teszi?

Éghajlat
2023. augusztus 20. 11:00
null

Az utóbbi időszakban a ciklonok, erdőtüzek és földcsuszamlások rámutattak egy igen sérülékeny és érzékeny részére a katasztrófák elleni védekezésnek. Jelesül arra, hogy a riasztási, illetve a későbbi kommunikációs lehetőségek bizony gyorsan elbuknak ilyen helyzetekben.

A Gabrielle ciklon Új Zélandon iktatta ki sikeresen a mobilhálózatokat is az áramellátás és a vezetékes telefonhálózatok mellett, míg például Hawaii esetében a riasztás nem jött létre az erdőtűz által érintett városban, mert a hőségben az áramellátás leállt.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenleg működtetett rendszerek kifejezetten sérülékenyek a klímakatasztrófa nyomán egyre nagyobb méreteket öltő csapásokban, sőt, a halálos áldozatokat nem követelő viharrendszerek is folyamatosan gondot okoznak ebből a szempontból.

Bár elsőre azt gondolnánk, a riasztás igen, de a mobilhálózat fenntartása nem olyan fontos, a segítségkérések zöme ezen a csatornán érkezik, a mentőalakulatok fogadása, koordinálása szempontjából sem elhanyagolható a kérdés. Nem csak az ellenállóságot kell javítani, hanem a vis major helyzetekre való felkészülést is, például azzal, hogy az energiatárolást úgy oldják meg, hogy az adott esetben akár egy - két hétig is képes legyen működtetni egy létfontosságú rendszert.

képek és lead kép: shutterstock

riasztásáramellátásváros