Május 7. Kedd, Gizella

Egyre nagyobb a vízhiány a bolygón, és ez csak rosszabb lesz...

Éghajlat
2023. augusztus 28. 14:00
null

A népesség növekedése sok problémát vet fel, de ezek közt talán az egyik legégetőbb a vízhiány. Mert ezzel a jelenséggel már most is igen sok területnek szembe kell néznie, és ez az arány jelentősen növekedni fog 2050-ig - már ha nem teszünk ellene hatékonyan.

A világ mintegy 25 államában most is rendszeres a vízhiány. Ez nem tűnik olyan soknak, de azt is hozzá kell tenni, hogy ezeken a területeken él a globális lakosság negyede, vagyis a probléma nagyon is kiterjedt. A vízhiány terjedése pedig a következő években a népességgyarapodás révén további komoly nehézségeket okozhat.

Jelenleg a legnagyobb gondban a Közel-Kelet és Észak-Afrika van, de India sem áll valami jól ebben a tekintetben. Előbbiekben a lakosság mintegy 83%-a kénytelen együtt élni a vízhiánnyal, a dél-ázsiai régióban ez az arány 74%-os. Ráadásul a vízhiány nem csak a mezőgazdasági ágazatot érinti, hiszen az energiatermelésben is fontos szerepet kap – pl.: hűtés - ami további jelentős gondokat okoz az érintett országoknak, melyek a megújuló vízkészleteik közel 100%-át használják fel minden egyes évben.

A hazai viszonyok tekintetében nem állunk rosszul, mivel Magyarország a megújuló készleteinek csak nagyjából 20%-át használja fel, illetve a lehetőségeket tekintve a fejlett régiók nincsenek olyan nagy veszélynek kitéve, mivel, bár itt is emelkedik majd a vízigény 2050-ig, messze nem olyan léptékben, mint a népességrobbanás küszöbén toporgó afrikai régiókban. A World Resources Institute jelentésében felvázolt probléma megoldása pedig csak az egységes vízgazdálkodási rendszer lehet, hiszen víz tekintetében messze nem ugyan olyanok az adottságai az egyes régióknak, vagyis a vízgazdálkodás kidolgozása és annak betartása létkérdéssé válik!

képek és lead kép: shutterstock

veszélyproblémavízhiány