Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Betilthatóak a fosszilis energiahordozók?

Éghajlat
2023. augusztus 07. 08:00
null

A klímakrízis indikátora a fosszilis energiahordozók használata. Nosza, tiltsuk be őket, és máris jók vagyunk, vagy nem? Hiszen elektromos autók tömege vár arra, hogy leváltsa a robbanómotoros verziókat. Oké, de azért a fosszilisok nem csak a közlekedésben vannak jelen.

A gáz a fűtésünk alapja, és nem csak otthonaink esetében, hanem a közintézményeknél, de még az üvegházaknál is. Vagyis a gáz kiiktatása az élelmiszer termelésre is komoly hatással lenne - sőt, sok más aspektusban is erősen rányomná bélyegét az életünkre.

Peter Newell klímapolitikai szakértő, az angliai University of Sussex egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora és társai mégis ezzel az ötlettel álltak elő, vagyis azzal, hogy nemzetközi összefogással tiltsák be a kormányok a fosszilis energiahordozók használatát. Ez nem is olyan lehetetlen, hiszen az atomfegyverek használatának tilalmában is sikeresen megegyeztek. Sajnos azonban a két tényező nem azonos súllyal esik latba.

A probléma messze nem azzal van, hogy ne lehetne megvalósítani az elképzelést, még anyagilag is képesek lennénk ezt finanszírozni, a technológia is rendelkezésre áll, vagyis a kivitelezés megoldható. Csakhogy a fosszilisek többet képviselnek, mint egyszerű energiahordozók.

Napjaink hatalmi rendszerei, gazdasági és pénzügyi nagykutyái is mind ezer szállal kötődnek ezekhez az anyagokhoz, vagyis, ha holnap varázsütésre eltűnnének, de mégis minden energiaprobléma megoldott lenne, akkor is gazdasági összeomlás és káosz következne, egész egyszerűen azért, mert nem így működik a rendszer. A kivezetés nagyon helyes gondolat, meg is oldható, de ehhez időre van szükség.

A kérdés most már csak az, hogy az általunk felépített és életben tartott rendszeren, melynek alapja a fosszilis energia, mikor leszünk hajlandóak olyan sebet ütni, mely a teljes lebontását szorgalmazza, mert enélkül a másik lehetőséggel nézünk szembe: maradnak a rendszerek és a megszokott biztonságunk addig, míg a természet ránk nem omlasztja az egészet, melynek romjai alól csak kevesen tudnak majd előkászálódni.

képek és lead kép: shutterstock

energiaproblémafosszilis energiakáoszösszeomlás