Április 28. Vasárnap, Valéria

A nagyvárosok 22%-a élhetetlenné válhat 30 éven belül egy új kutatás szerint

Éghajlat
2023. augusztus 07. 14:00
null

A klímakatasztrófa révén az átlaghőmérséklet emelkedik. Ez ugyan nem azt jelenti, hogy minden körülmények közt valamivel melegebb lesz, mint amit most élünk meg, inkább a szélsőségek erőteljesebb kibontakozásáról van szó. De persze az átlagos hőmérsékleti értékek is emelkednek, vagyis a közvetlen környezetünk klímája is változik.

Ezt valamiért sokszor elfelejtjük, holott a napokban egy svájci tanulmány szépen rámutatott arra, hogy a nagyvárosaink klímaadottságai bizony nagyon meg fognak változni 2050-re – ami nincs olyan messze, mint elsőre tűnik.

28 éven belül, ha szeretnénk megismerni Barcelona klímáját, akkor Londonba kell utaznunk, Teherán forrósága Madridban köszön majd vissza, Budapest visszafogottabb klímája Stockholm sajátja lesz, a mindig esős Seattle San Franciscoi napos, forró klímáját örökli. Ez azt is jelenti, hogy hazánk fővárosának fel kell készülnie arra, hogy a nyári hőség elviselhetetlenebb, szárazabb és fullasztóbb lesz, mint amilyennek most érezzük.

Ezt viszont sokan nem bánják annyira. A mediterrán klíma “felfelé csúszása” sokaknak tetszik, de ne feledjük, hogy nekünk nincsen tengerpartunk, ahol hűsölhetnénk, tavaink pedig – ahogyan azt már évek óta tapasztalhatjuk – nem viselik túl jól a hőhullámok és a szárazság következményeit. A melegedő klíma ugyanis nem csak a forróság révén okoz gondokat, de a vízfelhasználás is megugrik, a szárazsággal karöltve pedig a vízhiány is mindennapos jelenséggé válik.

Ez pedig nem jó hír, hiszen így például London egy jelentős része a nyári hónapokban olyan vízhiánnyal küszködhet majd, melynek gazdasági hatásai már jelentős terhet rónak a városra, a lakókra, de az egész ország gazdaságára is. A tanulmány 520 nagyvárost vizsgált, melyek 77%-nak jelentősen változik majd a klímája 2050-re. De mi a helyzet azokkal a nagyvárosokkal, melyek már most is erőteljes hőhullámokkal és közel élhetetlen nyári hőségekkel kénytelenek együtt élni? Nos, az Abu-Dzabi-hoz hasonló területeken a nyár a pokol időszaka lesz, a forróság olyan méreteket ölt, hogy az emberek az utcára sem igen tudnak majd kimenni – ha egyáltalán még élnek majd emberek ilyen körülmények közt a most még nyüzsgő nagyvárosokban...

képek: shutterstock

lead kép: Fabien Barrau - dezeen.com

forróságLondonhőhullámvízhiányBudapest