Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

A klímakatasztrófa a biztosítókat is elérte...

Éghajlat
2023. augusztus 21. 11:00
null

A klímakatasztrófa komolyan átalakítja életünket, nem is kevés részen. Bár sokan hiszik, hogy ez majd évek múlva lesz esedékes, ez nem igaz, még gazdasági oldalról sem. Az egyre sokasodó természeti katasztrófák ugyanis már most is éreztetik hatásukat a gazdaságban, és messze nem csak a veszteségek mértéke révén.

A katasztrófák helyszínein élők jó esetben rendelkeznek biztosítással, vagyis a kárukat megtérítik. De ki téríti meg a biztosító veszteségét - hiszen a kifizetések nem éppen azok a tranzakciók, amikből a biztosítótársaság megél. Bár nagyon jó dolog, hogy köthetünk biztosítást, az árak azért egyre csak emelkednek.

A klímakatasztrófa azonban ebbe is beleszól, hiszen egyes területeken erősen megszaporodtak a problémák, mely már azt is eredményezi, hogy a biztosítótársaságok nem csak az áraikat emelik, hanem egyszerűen felállnak.

Kalifornia esetében több biztosító is kivonult az államból, már nem kötnek szerződéseket a természeti károk rendezésére az erdőtüzek miatt. Florida esetében is igaz ez a tézis, csakhogy itt a hurrikánok egyre erősebb jelenléte váltja ki ezt a hatást. Ez pedig azt eredményezi, hogy az emberek egyre inkább kiszolgáltatottabbak lesznek a természetnek, egyre jobban keresik majd azokat a területeket, ahol nyugodtabbak a körülmények, értékeik pedig még biztosítható kategóriába esnek. Ez hosszabb távon olyan népességeltolódásokat eredményez, amikbe jobb nem belegondolni.

képek és lead kép: shutterstock

veszteségbiztosításgazdaság