Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

2040-re kílmasemleges lesz az Egyesült Királyság? Most nagyon nem úgy tűnik...

Éghajlat
2023. augusztus 06. 11:00
null

2050 az a céldátum, mikorra a kibocsátás jelentős csökkenését irányozzák előre a nagyhatalmak, pontosabban inkább azt igyekeznek megvalósítani. Egyes országok ezt a dátumot még előrébb is hozzák, mint az Egyesült Királyság, ahol 2040-re a klímasemlegesség elérése a kitűzött cél.

A kijelentések, vállalások nagyon jól hangoznak, lehet nekik örülni, de sajnos a kényszer, hogy ezeket be is tartsák, nem túl erős. Ezt most az UK példáján is jól láthatjuk, hiszen Rishi Sunak miniszterelnök intézkedése igencsak szembe megy a kitűzött céllal.

A gazdasági érdekek most is előrébb léptek a természeti érdekekkel szemben, így az Északi-tengeren több, mint 100 fúrási engedélyt bocsátott ki a szigetek kormánya, ami elkeserítő, de még inkább rámutat arra, hogy az ígéretek nem sokat jelentenek a pénz árnyékában.

A gáz és olajkitermelés fokozása rövidtávon jó lehet a gazdaságnak - és mivel 2024-ben választások lesznek az Egyesült Királyságban így a gazdaság fokozása szükséges is -, de a zöld törekvések ezzel nagyon háttérbe szorulnak...

képek és lead kép: shutterstock

klímasemlegességkibocsátásEgyesült Királyság