Április 27. Szombat, Zita

Vegyünk érzékeny búcsút a smaragd tujától - itthon kinyírja a klímaváltozás...

Éghajlat
2023. július 03. 08:00
null

Amikor a klímaváltozást a saját bőrünkön tapasztaljuk, akkor egészen más színezetet kap, mint mikor csak olvasunk róla. Tény, hogy Afrikában, vagy éppen a Közel-Keleten már radikális megoldásokkal kell fellépni az extrém meleghullámok ellen, de hát idehaza ez azért nincsen.

Tavaly már okolták a klímánk változását az aszály miatt, és amikor a vízkorlátozásokat bevezették, a szánk is lekonyult kissé, de idén van eső bőven, már a Balatonból is engedni kellett, vagyis nincsen gond. Vagy mégis?

Az aszály idén remélhetőleg nem jelent majd olyan kihívást, mint tavaly, de a kertekben – szinte minden kertben hazánkban - találkozhatunk egy olyan tanúval, “aki” egyértelműen megmutatja nekünk, hogy a kílmánk változik, és bár vannak jobb időszakok, ez a változás egyelőre nem megállítható.

Nagyon sokan tapasztalják, hogy bár évekig elképesztően gyönyörű, tömött, zöld falat adtak a smaragd tuják, mostanra elbarnulnak, kipusztulnak. A sövények foghézagosak lesznek, a nagy gonddal ápolt kis tuják pedig minden igyekezetünk ellenére elpusztulnak. De mi az oka ennek? Ennyire betegesek lennének a növények?

A barnulásukat okozhatja aknázómoly, pajzstetű, de akár gombafertőzés is, az igazi gyilkos azonban nem ez, hanem a klíma változása. Ennek a növénynek párás levegő és hűvösebb idő kell, mint ami az utóbbi években hazánkra jellemző. Az aszályok, a forróság és a körülményeinek ilyen drasztikus változása legyengíti a növényt, így a betegségekkel, kártevőkkel szemben sem elég ellenálló. Ez pedig többnyire a vesztét okozza, hazánkban a smaragd tuja állományának mintegy 80%-a már ment a levesbe és a többinek sem sok esélye van a túlélésre...

képek és lead kép: shutterstock

klímagombafertőzésaszálynövény