Május 5. Vasárnap, Györgyi

Nem kellett sokat várni - a bolygó valaha mért legmelegebb hetén vagyunk túl...

Éghajlat
2023. július 15. 14:00
null

A “gatyarohasztó meleg” kifejezés az utóbbi napokban nagyon is helytálló, főleg akkor, ha azt is hozzátesszük, hogy újabb rekord-meleg van mögöttünk - bár ez már a múlt hét vívmánya, ezen a héten még nem született világrekord hivatalosan.

A múlt hét azonban bővelkedett benne. Július 3-án megdőlt a valaha mért legmelegebb átlaghőmérséklet a bolygón. Fontos, hogy ez átlagos hőmérsékletet jelent, vagyis az, hogy mondjuk hazánkban nem volt olyan meleg ez a nap az adatok összességét tekintve nem probléma.

Ezt követően július 5-én a pár napos rekord is leköszönt, majd július 6-án újra váltás volt az első helyen. Igaz, a tudósok a 0,01°C, illetve a 0,02°C-os eltérést a július 3-i adathoz képest elenyészően kicsinek tekintik, de a rekordsorozat tény.

Ez pedig hozzásegítette a világot még egy kétes értékű hőmérsékleti rekordhoz: a 2023 július 3-mal kezdődő hét volt a valaha a bolygón mért legmelegebb hét. Ez nem csak és kizárólag az emberi tevékenység következtében létrejövő klímakrízis számlájára írható, hiszen az El Nino jelenség is rákapcsolt. Ráadásul ezzel kapcsolatban a tudósok nem hagynak sok álmodozási időt: az El Nino jó esetben is hasonló, de inkább erősebb mértékben lesz jelen a továbbiakban, vagyis a hatások 2024-re még bőven fokozódhatnak...

képek és lead kép: shutterstock

rekordmelegklímakrízisnap