Július 27. Szombat, Liliána, Olga

61 000 emberéletnél is többet követelt a tavalyi rekordmeleg nyár

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa nyomán az időjárási jelenségek szélsőségessé válnak. Ez nem csak a pusztító viharrendszereket, vagy a lecsapó tornádókat jelenti, hanem a hőmérsékleti szélsőségeket is. A nagyon nagy hidegek annyira nem fenyegetnek - főleg itt, a Kárpát-medencében, hiszen lassan a téli hóról is lemondhatunk -, de a hőingadozás és különösképpen az extrém meleg már nagyon is!

Ráadásul az meleg-rekordok is sorra dőlnek, lassan nincs is olyan év, hogy ne lehetne sutba dobni egy 70-100 éves rekordot a meleggel kapcsolatban. 30 éve még a nyári 32°C -ot kiugróan melegnek érzékeltük, ma már a 40°C körüli értékekre is csak legyintünk, hogy persze-persze, megint egy gatyarohasztó nap...

A gond csak az, hogy a hőség egyike a legpusztítóbb természeti jelenségeknek, már ami az emberéleteket illeti. A meleg ugyanis több betegség lefolyását is súlyosbítja, többek közt a szív és érrendszeri problémákét, valamint a légzőszeri betegségekét, így pedig Európában, de tulajdonképpen a fejlett világon mindenhol jelentős számban szedi áldozatait, hiszen ezek a betegségek nem éppen ritkák...

Egy nemzetközi kutatócsoport az adatok elemzésével rámutatott, hogy 2022 nyarán - amikor Európában a valaha mért legmelegebb nyarat regisztrálták - a halálozások száma megugrott. Bár minden kétséget kizáróan nem lehet bizonyítani, hogy a kiugrás okozója a meleg, azért igen sok tényező mutat ebbe az irányba. A kiugrás mértéke pedig ez alatt az egyetlen évszak alatt több, mint 61 000 fő pluszban, ami kicsit sem elhanyagolható adat. Úgy meg főleg nem, hogy idén nagyon úgy tűnik, a tavaly nyári meleg trónfosztása is megtörténik a rekordok képzeletbeli ranglétráján.

Hogy mit lehet tenni? Nos a válasz egyértelmű, csak nehéz meglépni. Mindenképpen hatékonyabban kell fellépni a klímakatasztrófa ellen, de ez sokszor nem rajtunk múlik. Megfelelő oktatással és politikai hozzáállással az áldozatok száma mérsékelhető - ez kitűnik az adatokból is. Ráadásul a természet segít, ha elfogadjuk: ültessünk fát! A fák nem csak árnyékot adnak, de párologtatásuk révén a környezetüket is hűtik. Ez több foknyi eltérést is jelenthet, vagyis a fák által létrehozott mikroklíma komoly segítség lehet a hatalmas melegekben. A fák kerüljenek az ablakok közelébe, hogy árnyékot adjanak a háznak, illetve a veranda, terasz köré, hogy a kerti tartózkodás során is enyhet nyújthassanak.

képek és lead kép: shutterstock