Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Talán fellélegezhet az Amazonas

Éghajlat
2023. június 30. 11:00
null

Bolsanaro bukása után Brazília vezetői székét Luiz Inácio Lula da Silva vette át. Sajnos az előző elnök nem annyira tartotta fontosnak a Föld tüdejének védelmét, ez azonban most változni látszik, ami kifejezetten jó hír.

Brazília a Föld éghajlati egyensúlyában igen fontos szerepet tölt be, így bár a területén található erdőségek a tulajdonát képezik, azok állapota közügy, megtartása pedig az egész bolygó számára kiemelt jelentőségű. Az Amazonas medence területének jelentős hányada tartozik az országhoz, és a Föld fáinak mintegy 10%-a található itt.

Ráadásul az édesvízkészletek mintegy 12 %-át biztosítják az Amazonas fái, vagyis jelentőségük vitathatatlan, védelmük pedig kiemelten fontos. Bár Bolsanaro írta alá azt a megállapodást, mely nemzetközi összefogással igyekszik gátat szabni az illegális fakitermelésnek 2030-ig az Amazonas medencében, a végrehajtása az új elnökre marad.

Luiz Inácio Lula da Silva nem most először vezeti Brazíliát. A harmadik ciklusát töltő elnök azonban a mostani időszakban kiemelt jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek és az őslakosok védelmének. Az Amazonas medence megőrzése pedig olyan ügy, amit a világközösségnek is támogatnia kell. A tudósok kalkulációi alapján, ha a medence erdőállományának 25 %-a elpusztul, akkor a kár már visszafordíthatatlan, az ökoszisztéma véglegesen sérül. A veszteség jelenleg 20 % körüli.

képek és lead kép: shutterstock

Amazonas medencefakitermelésFöld