Május 7. Kedd, Gizella

Erősen szennyező a laborhús - de a vizsgálattal is komoly gondok vannak...

Éghajlat
2023. június 28. 11:00
null

A húsipar, vagyis inkább a hús “előállítása” igencsak szennyező folyamat. Nem csak a marhák esetében, ahol a CO2 mellett a metán is komoly gondokat jelent, de a baromfik és a disznók, sőt, tulajdonképpen minden húsárú előállítása komoly terhet ró a környezetre - és akkor a tartási körülmények emberségességéről még csak szó sem esett.

Ezeknek a gondoknak a kiküszöbölésére született meg a műhús, vagy másképpen a laborhús elképzelése, amivel ráadásul az állatok élete is jelentősen megváltozhatna, hiszen nem kellene csak azért megszületniük, hogy pár hónap, egy-két év múlva már le is vágják őket. A műhús emberre nem veszélyes, humánus és az íze is jó - legalábbis a fogyasztók és a gyártó szerint.

Egy friss kutatás azonban kicsit megkapargatta a laborhús előállítása során keletkező károsanyag-kibocsátás kérdését, merthogy ezt még nemigen vizsgálták. A tanulmány még nem jelent meg, de az adatok kiszivárogtak - és ahogyan az várható volt, a CO” kibocsátás 25-ször akkora, mint a tenyésztés során keletkező gázmennyiség. Azonban a tanulmánnyal vannak gondok, vagyis inkább több sebből vérzik...

Egyrészt jelenleg a világon mindössze két országban engedélyezett a laborhús forgalmazása, de itt is orvosi minőségbiztosítási körülmények közt lehetséges, vagyis nem “csak” az élelmiszerbiztonsági előírásokat kell betartani, ami az élelmiszerek esetében szükséges lenne. Az előállítás nem nagyüzemi, vagyis a kapott adatok messze nem azt a helyzetet mutatják, mintha ugyan olyan nagyüzemben jönne ki a laborokból a műhús, mint ahogyan a vágóállatok vonulnak be a vágóhídra. Hogy a műhús jelenti-e a jövőt? Ez egyáltalán nem biztos, de hogy a jelenlegi húsfogyasztási gyakorlatunknak befellegzett, az teljesen biztos.

képek és lead kép: shutterstock

előállításműhúslaborhús