Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Az ausztrál "fekete nyár" eredményezte a dupla La Nina jelenséget

Éghajlat
2023. június 21. 11:00
null

Vajon milyen hosszan érezhetjük egy – egy jelenség utóhatásait? Erre nehéz választ adni, hiszen sokszor csak utólag derül ki, hogy nagyobb volt a jelentősége az adott eseménynek, mint azt elsőre gondoltuk.

Ilyen volt a 2019-2020-as “fekete nyár” Ausztrália életében. A roppant kiterjedésű erdőtüzek nem csak milliárdnyi állat életét követelték, de a légkörbe juttatott füst-aeroszolok révén globális hatással is rendelkeztek - állítja egy, a Science Advances folyóiratban megjelent tanulmány.

Ennek értelmében a füst-aeroszolok a felhőkbe beépülve kisebb esőcseppeket eredményeztek, melyek fényesebbek és tovább megmaradnak a légkörben. Ennek eredményeképpen több napsütést vernek vissza, ami hűvösebb időt eredményez.

Ezt a felhőrendszer ráadásul a szél a trópusok főlé sodorta, ahol a jellemző nagy mennyiségű csapadék elmaradt, cserébe azonban a világ más részein jelent meg. Vagyis tulajdonképpen a “fekete nyár” eredményezte azt, hogy a La Nina jelenség nem egy, hanem két teljes évig is jelen volt, 2020-2022-ben.

képek és lead kép: shutterstock

légkörAusztráliafekete nyár