Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Az állatok által termelt metánnal fűteni is lehetne

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A károsanyag-kibocsátás egy jelentős része metán, mely természetes velejárója az emésztésnek. Így a nagyüzemi állattartás miatt azonban ma már elmondható, hogy az állatok által termelt metán már komolyan beleszól a globális felmelegedés folyamatába. Ez az oka annak, hogy egyre több helyen olvashatjuk, hogy kénytelenek leszünk visszafogni húsfogyasztásunkat.

Mi legyen a gázzal?

A Smithfield Foods a világ legnagyobb sertésfeldolgozója, melynek több száz saját tulajdonú sertéstelepe és 2000 szerződéses beszállítója van. Innen könnyen levezethető, hogy a cég igencsak magas metánkibocsátást tudhat magáénak. Most azonban megalakult a Dominion Energy-vel közös vegyesvállalata, melynek célja, hogy a metánt hasznosítsa. Erre ráadásul minden lehetőségük meg is van.

kép:pig-world.co.uk

A metánt a lakossági fűtésben lehetne felhasználni, mivel fűtőértéke igen jó, ráadásul a jelenlegi rendszer tökéletesen alkalmas arra, hogy befogadja és kezelje ezt a gázt. Ráadásul nem is kis mennyiségről van szó, mivel az előzetes becslések alapján a metán felhasználása jelentősen csökkentené a földgáz mennyiségét, ami nagyon jó hír a károsanyag-kibocsátás szempontjából. És persze a sertésfeldolgozónak egy újabb lehetősége nyílnaa profit maximalizálására is.

És az állatok?

Fogas kérdés, hogy hogyan is lehet a metánt összegyűjteni. Az illékony gáz könnyebb, mint a levegő, vagyis felfelé száll. Ebből következik, hogy a disznóknak mindenképpen zárt térben kell tartózkodniuk, hogy a gáz kezelhető, és kinyerhető legyen, ellenkező esetben eltűnne a légkörben. Természetesen a disznóürülékből is nyerhető ki metán, ám az állat maga is elenged egy kisebb mennyiséget, melynek begyűjtése szabad tartás esetén bajos.

kép:melscience.com

Ez azzal járna, hogy a disznók, később a marhák, sőt, igazából valamennyi hasznoállat a ketrecek rabjává válna, hiszen metánkibocsátásuk profitot jelent. Nyilván jó dolog, hogy nem a légkörbe kerül a rendkívül káros gáz, de azért ez nem járható út! Egyrészt elmarad az emberség, másrészt hosszabb távon sokkal több gondot okoz.

Próbálkoznak a tudósok azzal, hogy a tehénböfit befogják, hogy a trágyát megfelelően alkalmazzák, hogy az állatok hőjét hasznosítsák, szinte mindennel, de ez az alapvető gondot nem orvosolja. Ez pedig az állatok mennyisége. Hiszen a haszonállatok becsült súlya már több, mint a Földön fellelhető valamennyi gerinces állaté együttvéve! Vagyis bár a metánnal nagyon jól lehetne fűteni, ez azt eredményezné, hogy nem éreznénk szükségét a hasznoállatok számának- közvetve a húsfogyasztás - csökkentését. Egyre több állat, egyre több takarmány, egyre kevesebb termőterület, mely növényi táplálékot jelent - vagy inkébb egyre kevesebb erdőség.

A klímakatasztrófa megállításához azonban az erdők, pontosabban a természetes növénytakaró helyreállítása is szükséges, elengedhetetlen kellék, vagyis előbb vagy utóbb, de határos időn belül mindenképpen be kell látnunk: a húsfogyasztás minimalizálása, vagy teljes elhagyása nélkül a klímakatasztrófa bennünket is felfal...

lead kép:realpigfarming.com