Április 27. Szombat, Zita

Atomenergia a klímaváltozás ellen - klímaváltozás az atomenergia ellen...

Éghajlat
2023. június 20. 11:00
null

A tiszta energia egyértelműen a megújulókat jelenti, de a jelen helyzetben sajnos elkerülhetetlen az atomenergia használata, hiszen az energia tárolásával egyelőre komoly gondok vannak. Az atomenergia ugyan CO2 tekintetében tiszta, de a használata során keletkező hulladékok évszázadokig, évezredekig jelentenek szennyezést és veszélyt.

A brit kormány az atomenergia bővítésével kíván fellépni a klímaváltozás ellen, azonban terveik ellenzői szerint nem számoltak azzal, hogy a klímaváltozás hogyan lép fel az atomenergia ellen. Mert hogy ezt teszi, nem is kis mértékben.

Sok atomerőmű, mely a folyók segítségével oldja meg a hűtését a komolyabb hőhullámok során kénytelen visszafogni a termelést, hiszen a felmelegedő víz már nem hűti kellően a létesítményt. A tengerek hűtő hatása biztosabb, de itt más gondok adódnak.

Az új generációs atomerőműveket a brit kormány azokra a helyekre tervezi telepíteni, ahova 60 évvel ezelőtt kijelölték az első generációs erőművek lehetséges helyeit. Ez jó, hiszen nem kellenek új tanulmányok és a helyiek is elfogadóak a létesítményekkel. Csakhogy – ahogyan arra az ellenzők rávilágítanak - nem veszik figyelembe, hogy az elmúlt 60 évben ezek a területek is ki voltak téve a klímaváltozás hatásainak. Ennek megfelelően a tengerszint emelkedése komoly gondot fog okozni az új erőművek 60 éves működési ciklusa, valamint a 100 éves lehűlési szakasz során, nem is beszélve arról, hogy idő közben a területek az áradások szempontjából is veszélyesek lettek.

képek és lead kép: shutterstock

hulladékatomenergiaklímaváltozás