Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Sztyeppévé aszalja a mediterrán erdőket a klímakatasztrófa

null

Sokszor olvashatjuk, hogy hazánk egyre inkább a mediterrán éghajlatnak megfelelő körülmények közé kerül. Ez ugyan kis túlzás, de igaz, hogy jelentősen átalakulhat a megszokott időjárás, és bár nem hangzik olyan rosszul a mediterrán éghajlat, ehhez nekünk tengerünk sajnos nincsen...

De ha a mi rendszereink átalakulnak, és a déli részek jellemző éghajlata észak felé csúszik, akkor mi lesz a mediterrán régióval? Nos, erdőségeik szempontjából semmi jó - a Heidelberg-i Egyetem földkutatói szerint legalábbis.

Az elmúlt félmillió évet tanulmányozva az ott lezajlott éghajlati változásokat vették górcső alá. A megemelkedő CO2 ugyanis nem csak napjainkban okoz gondokat, de csak most érinti az emberiséget is.

Az éghajlatváltozás, melyen most is keresztül megyünk a mediterrán erdőségekből sztyeppét aszal, ami elképesztő csapást jelent az itteni élővilág számára. A szélsőségessé váló időjárás, a csapadékeloszlás eltolódása sajnos nem sok esélyt hagy az erdőknek, így a védelmükben tett lépések egyre sürgetőbbek!

képek és lead kép: shutterstock