Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Száraz lesz az európai nyár, ezért az EU megduplázza a tűzoltó flottáját

Éghajlat
2023. május 31. 08:00
null

Hazánkban a vízhelyzet, pontosabban a víztározók, folyók és patakok helyzete jelenleg jó. Ez azt jelenti, hogy az előző években tapasztalt szárazság nem fenyeget minket olyan nagy mértékben. Európában azonban a helyzet sajnos egészen másképpen alakul.

Az öreg kontinens egy jelentős hányada idén is szárazság elé néz, ami extrém méreteket is ölthet. Mivel az elmúlt években is jellemző volt az ilyen időjárás, így ez a mostani szárazság könnyen rekordokat is hozhat a kiszáradt erdőségekben. A száraz aljnövényzet, az alacsony nedvességtartalmú flóra és a hőség ugyanis halálos kombináció.

Tavaly Európa történetének egyik legforróbb nyarát élte át, amihez az is hozzá tartozott, hogy nagyon sok helyen és nagyon sokszor lobbantak fel a lángok. Ezek pedig nem csak emberéleteket követeltek, hanem hatalmas erdőségeket is semmivé porlasztottak el, elképesztő veszteségeket generálva ezzel. Ennek megfelelően és az előre látható szárazság okán az EU úgy döntött, lépni fog.

Ez azt jelenti, hogy a jelenleg rendelkezésre álló tűzoltóflottát megduplázza Janez Lenarčič, EU válságkezelésért felelős biztosa. Számszerűsítve ez a légi flottát 13 gépről 28 gépre bővíti, melyben repülőgépek, helikopterek és könnyű, kétéltű repülők is találhatóak. Ezen felül 10 országra elosztva még több, mint 400 tűzoltó is segítségül hívható a vészhelyzetekben.

képek és lead kép: shutterstock

repülőgépEUszárazság