Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Melege volt a tavalyi nyáron? Akkkor most kösse fel a nadrágját...

Éghajlat
2023. május 08. 08:00
null

A Föld időjárási rendszerei ciklikus változásban vannak, egyszer az egyik, majd a másik érvényesíti hatásait. Tavaly a “kislány”, vagyis a La Nina került fölénybe, zsinórban a második évben, cserébe pedig a tikkasztóan forró nyarat tapasztalhattuk meg, melyben sok rekord is megdőlt.

A kislány azonban a hidegebb idő hozója, bármennyire is furcsa ez a múlt nyár adatainak tükrében. A La Nina alapvetően hűvösebb idővel dolgozik, bár ezt igen sok tényező befolyásolhatja, de testvére, a “kisfiú” jellemzően melegebb időjárással kecsegtet.

Az idei év pedig a kisfiúé, vagyis az El Nino jelenségé, ami pedig azt is jelenti, hogy bár pokolian forrónak éreztük a tavalyi nyarat, jó eséllyel készülhetünk ennél is melegebbre. Ezt pedig jól példázza az a hőhullám is, mely Ázsiában pusztított, vagy amelyik pár napja Spanyolország számára hozta el Európa egyik legmelegebb áprilisi napját.

Hogy mire számítanak a szakemberek? Nos, a 40°C-os hőség párt évtizede még brutálisnak számított, mára a 45°C is sokszor előkerül. A kisfiú “ajándéka” azonban valószínűvé teszi, hogy mostantól nem csak Ázsiában, az arab világban vagy Afrikában, hanem Európában is megtapasztalhatják az emberek, milyen is az, amikor a hőmérő higanyszála 50°C-ig kúszik fel...

Képek és lead kép: shutterstock

hőségklímameleghőhullámnyár