Június 13. Csütörtök, Anett

Magas a tengerek átlaghőmérséklete, ebből pedig lesznek még komoly bajok...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A tengervíz átlag hőmérséklete egy fontos adat, mely egyrészt a felmelegedése léptékére enged következtetni, másrészt a biodiverzitás alakulásával kapcsolatosan is sok értékes információt hordoz, így ezt már régóta monitorozzák a tudósok.

Hogy mikor a legmelegebbek a bolygónkon található tengerek? Mivel átlagot számolunk, így márciusban. Ez elsőre fura lehet, de ha hozzávesszük, hogy a déli-féltekén nagyobb a vízlefedettség és azt, hogy itt márciusban ér véget a nyár, akkor már nem is olyan fura ez az adat.

Március után a déli vizek hűlni kezdenek, míg az északiak melegedni. Most azonban elcsúszott a rendszer, mert már egy hónapja rekord magasan áll a tengerek átlag hőmérséklete, és az El Nino miatt ez várhatóan nem is fog nagyon csökkenni.

A melegedés hőhullámokat eredményez a vízben is. Ez a fürdőzőknek lehet, hogy jó, a tengerek élővilágának azonban biztosan nem. A korallok és sok más tengeri lény is igen érzékenyen reagál ezekre a hőhullámokra, ami sajnos tömeges pusztuláshoz is vezetni szokott...

képek és lead kép: shutterstock