Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Magánrepülő vásárt zavartak meg klímaaktivisták

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Messziről jött ember azt mond, amit csak akar – tartja a mondás, és sajnos ebben nagyon igaza van. Ezt teszik azok a repülőgépgyártók is, akik a magángépek kapcsán ígérik, a végletekig elkötelezettek a CO2 kibocsátás csökkentése és a repülés energiafelhasználásának hatékonyabbá tétele mellett. De azért addig is, sok-sok magángépet adnak el.

kép: Laurent Gilliéron-AP

Ami talán még rosszabb, hogy ezeket a szuper-gazdagok veszik, mint a cukrot. Az elmúlt évtizedben a magángépek használata világszerte csaknem a duplájára emelkedett a becslések alapján, és ez bizony gond. Főleg akkor, ha azt is tudjuk, hogy a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának felét adják a magángépek...

Ezt szem előtt tartva többek közt a Greenpeace aktivistái tartottak tiltakozást a genfi reptéren, ahol az európai üzleti-repülőgép-kiállítás és iparági konferencia zajlott. Az aktivisták a kiállítás számára fenntartott egyik kifutópályát foglalták el, pontosabban azt igyekeztek megakadályozni, hogy a gépeket a potenciális vevők megnézhessék.

kép: Thomas Wolf - Stay Grounded - Greenpeace

Hogy mennyire volt igazuk, vagy mennyire nem, azt mindenki döntse el maga, mindenesetre tény, hogy napjainkra a szuper-gazdagok zömének a környezetvédelem szinte semmit nem jelet, maximum szóban igyekeznek zöldnek tűnni, de a károsanyag-kibocsátásuk léptéke sokezerszerese annak, amit egy átlagember megenged magának. Klara Maria Schenk, a Greenpeace közlekedési kampányfelelőse elmondta, egy magánrepülőgép egyetlen óra alatt akár egy tonna szén-dioxidot is kibocsáthat, ami a kétszerese egy afrikai ember által évente átlagosan kilélegezett mennyiségnek.

kép: Thomas Wolf - Stay Grounded - Greenpeace

lead kép: shutterstock