Június 20. Csütörtök, Rafael

Biomasszából állít elő hidrogént egy indiai találmány

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

India 2,5 milliárd dolláros beruházással igyekszik zöldíteni gazdaságát és persze nem utolsó sorban megoldani, hogy a hazai igényeket kielégíthesse, illetve külföldre is eladhassa termékét, a tiszta hidrogént!

A hidrogén előállítása jelenleg nem éppen környezetbarát módon történik, tárolása ráadásul nehézkes, és energiaigényes - ami nem feltétlen zöld energia, vagyis a hidrogén bár valóban tiszta energiaforrás, előállítása miatt egyelőre nem a legjobb megoldás. De mi a helyzet akkor, ha képesek vagyunk a hidrogén előállítására biomasszából?

Az Indiai Tudományos Intézet kutatócsoportja sikeresen állított össze egy olyan platformot, mely a biomasszából képes hidrogént kinyerni, ráadásul nem is kis mennyiségben, ezzel pedig komoly lehetőségeket mutat a tiszta hidrogén világhódító útjához. Az eljárás lényege, hogy a biomasszát első körben szintézisgázzá alakítják, mely egy hidrogénben gazdag, sok más gázkeveréket is tartalmazó anyag. Ezután gőzt és oxigént adnak hozzá, majd egy speciális reaktorban, alacsony nyomáson hidrogéngázt választanak le. A folyamat során 1 kg biomasszából 100 gramm hidrogén keletkezik (1 kg biomasszában 60 gramm hidrogén található, de a hozzáadott gőzből is nyer ki hidrogént a rendszer).

Külön jó oldala a fejlesztésnek, hogy ugyan ez a platform alkalmas lehet a biomasszából metanol és etanol előállítására is, vagyis a bio üzemanyagok terjedésében is segítséget jelenthet. A hidrogén a már megszokott módon rendelkezésre álló üzemanyag lehet, vagyis a Nap és a szélenergiával ellentétben nem kell tartani az ingadozástól használata közben.

képek és lead kép: shutterstock