Április 19. Péntek, Emma

A Legpusztítóbb trópusi ciklonok - a legdrágább, a legerősebb és a legtöbb halálos áldozatot követelő viharrendszerek

Éghajlat
2023. május 25. 14:00
null

Idehaza szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert ha érintenek is minket erősebb időjárási jelenségek, azok jellemzően a mediterrán ciklonok, melyek ereje köszönőviszonyban sincsen az óceánokon kialakuló szörnyetegekéhez képest. A trópusi ciklonok – melyeket megjelenési helyük függvényében nevezünk tájfunnak, illetve hurrikánnak is – sajnos a klímakatasztrófa nyomán egyre erősebbek lesznek. A melegebb vízfelszín, több energiát ad át ezeknek a forgó rendszereknek, ráadásul egyre több csapadékot is szállítanak, vagyis rombolásuk is egyre csak nő. A legdrágább hurrikán azonban eddig stabilan tartja magát.

Katrina

A New Orleansban véghezvitt pusztítás okán emlékszünk a leginkább Katrinára, holott mielőtt elérte volna az USA szárazföldi részeit, a Bahamákat is letarolta. Katrina nem a legerősebb hurrikán a történelemben - bár 5-ös kategóriájú szörnyeteg volt, szélsebessége a “csak” 280 km/h szintet érte el. Katrina 2005 augusztus 30-án érte el New Orleanst, és összességében a legköltségesebb trópusi ciklon címet érdemelte ki. Az okozott károk mértéke elérte a 125 milliárd dollárt.

Paka

1997-ben látott napvilágot a Paka tájfun, mely később elérte a szupertájfun kategóriát is. Erről a viharról mi, Európában kevesebbet hallottunk, holott ez a valaha mért legnagyobb szélerősséggel rendelkező trópusi ciklon. A viharrendszer “csak” Guam szigetét érintette, ott azonban megmutatta, mit is jelent a pusztító szél, mely nem kevesebb, mint 380 km/h-val tombolt.

Bolha

Ez a viharrendszer szinte teljesen ismeretlen a legtöbbek számára, még csak nem is hallottunk róla sohasem. Holott a Bolha-ciklon a valaha volt leghalálosabb viharrendszer címét birtokló szörnyeteg. Hozzá képes a kanyarban sincsen a 22 000 halálos áldozatot követelő, 1720-as Nagy Hurrikán (The Grate Hurricane), mely a történelem második legtöbb halálos áldozatot követelő viharrendszere. A Bolha-ciklon 1970 november 13-án landolt a mai Banglades területén. Mivel a régió nem kapott segítséget a környező országoktól és területektől, így a halálos áldozatok száma 500 000 körüli számra emelkedett, később pedig többek közt ez a vihar adott lökést ahhoz, hogy 1971-ben polgárháború robbanjon ki, majd Banglades kikiáltsa függetlenségét.

képek és lead kép: shutterstock

tájfuntrópusi ciklonhurrikánKatrinaPaka