Május 22. Szerda, Júlia, Rita

A csökkenő biodiverzitás és a klímakatasztrófa egymás hatásait erősítik

null

Tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy világunkban jelenleg klímaváltozás zajlik, sajnos nem is kis léptékben. Emellett azonban a tudósok hangosan kiabálva figyelmeztetnek arra, hogy a klímakatasztrófa mellett zajlik más, legalább ekkora jelentőségű eseménysor is, ez pedig egy újabb, rendkívüli mértékű kihalási hullám.

A biodiverzitás hanyatlása alapvetően nem pont a klímakatasztrófához köthető esemény lenne, legalábbis erre gondolnánk elsőre. Hiszen a túlnépesedéssel párhuzamosan van szükségünk egyre több területre, így kiszorítjuk az állatokat és növényeket az élőhelyeikről, ez okozza a problémákat.

A tudósok azonban rámutattak, hogy a két hatás egymást erősíti. Az egyre zsugorodó életterek egyre csökkenő biodiverzitást eredményeznek, melyek bizony rányomják bélyegüket az élelmiszerellátási láncokra, de még az extrém időjárási jelenségek kialakulásában is szerepet játszanak. Eközben pedig az özönvíz-szerű esőzések, vagy a végletekig kiszáradt és lángra kapó erdőségek további mélyütéseket visznek be a biodiverzitásnak is.

Május 22. a biológiai sokféleség, vagyis a biodiverzitás napja, ami tökéletes alkalom arra, hogy megértsük: mi magunk is nagyon sokat tehetünk azért, hogy a fajgazdagságot megőrizzük. Ebbe beletartozik a No Mow May, vagyis a fűnyírásmentes május kezdeményezése, de az is, ha nem ragaszkodunk a gyep-örökzöld kombóhoz, hanem buja, virágokkal teli kertet hozunk létre, és esetleg még rovarhotellel is igyekszünk növelni a kert, vagy akár a terasz fajgazdagságát. Ezzel a növényeink, zöldségeink, gyümölcseink egészségesebbek, vitamindúsabbak lesznek, vagyis nem csak a környezet, hanem mi is sokat nyerünk!

képek és lead kép: shutterstock