Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

A klímakatasztrófa az allergiásoknak is bevisz egy mélyütést

Éghajlat
2023. április 30. 11:00
null

A klímaváltozásnak igen sokrétű hatásai vannak. Az időjárási jelenségek szélsőségessé válása, a nagy aszályok vagy éppen az özönvízszerű esőzések mellett bizony olyan részletekre is hatást gyakorol, amikkel alapból nem számolnánk.

Ilyen például az invazív fajok terjedésének gyorsítása. A hazánkban is jellemző jelenség lényege, hogy mivel egyre melegebb az idő, egyre enyhébbek a telek, így az olyan özönfajok, melyek ellen tűzzel - vassal igyekszünk harcolni, jelentős fölénybe kerülnek.

Nem utolsó sorban ezek a fajok nem csak a hazai flórát veszélyeztetik, de ránk is kellemetlen hatásaik vannak. Ez pedig a pollenszórásban is megmutatkozik, mert bizony a klímakatasztrófa erre az aspektusra is rányomja bélyegét.

Az enyhébb időben több a pollen, gyorsabban kezdenek virágzásba az allergén növények is. Ennek köszönhetően idén már 2023 13. napján, azaz január 13-án megindult a pollenszezon. Ráadásul a magasabb CO2 koncentráció eredményezheti az intenzívebb fotoszintézist, dúsabb virágzást, mely a pollenkoncentráció növekedésével is jár. Ennek megfelelően a kalkulációk alapján csak Európában több, mint a duplájára nő a pollenallergiások száma 2050-re.

képek és lead kép: shutterstock

klímavirágallergiapollenszennyezés