Április 20. Szombat, Tivadar

Nagy léptékű fásítás lehet a megoldás Irak porviharos gondjaira

Éghajlat
2023. március 19. 14:00
null

A klímakatasztrófa egyik lehetséges forgatókönyve az elsivatagosodás, mely hazánkat is sújtja. De ez mivel jár, pontosan mire is lehet számítani? Nos, a porviharok jelentkezésére mindenképpen. Érdemes egy kicsit kitekinteni, és olyan területeket is szemügyre venni, ahol a porviharok mostanra mindennaposak, és láthatjuk, mi vár ránk, ha nem változtatunk.

A helyszín most Irak, melyet sokáig úgy ismertek, mint a 30 millió pálmafa országa. Hatalmas zöld területek védték a városokat a sivatagi részektől, melyek természetesen is jelen vannak az országban. Az arányuk azonban mostanra 39%-ra növekedett - ebben az elsivatagosodó részek is benne vannak.

A porviharok pedig betörnek a városokba, súlyos egészségügyi kockázatot jelentve, ami ellen az urbanizáció okán már nem védenek a pálmák. Az egykor buja zöld részek helyét ugyanis a betonrengeteg vette át. A klímakatasztrófa alakulása pedig csak ront a helyzeten. Irak a Tigris és az Eufrátesz vízhozamának csökkenését is elszenvedi, ezekért a szomszédos országok gátjait teszik felelőssé. A helyzet pedig odáig fajul, hogy a Világbank elemzései szerint Irak hamarosan kifogyhat a vízből.

Az ország területén már most is erősen érezteti hatását a klímaváltozás és a nem megfelelő nemzetközi vízszabályozás, így most azon túl, hogy ezek ellen felszólalnak, 5 millió pálma ültetésére is elkötelezték magukat. A fásítás -. abban az esetben, ha megfelelő területen, az ott őshonos fajokkal történik - nagyon jó módszer lehet a klímakatasztrófa ellen is, de kisebb léptéket tekintve a városokban mindenképpen csökkenti a porviharok okozta károkat, valamint a pára révén az esőt is odacsalogathatja.

Nem csak Irak gondolkozik nagyobb léptékű fásításban. Szaud-Arábia szintén efelé hajlik, igaz, a két ország tervei nagyságrendileg jelentősen eltérnek. A gazdag szomszéd ugyanis, 2021-ben bejelentette, hogy 10 éven belül 10 milliárd fát ültet saját területén, további 40 milliárdot pedig más országokkal összefogva a határain kívül.

képek és lead kép: shutterstock

klímasivatagporfaemberIrak