Május 8. Szerda, Mihály

Emelkedett a CO2 kibocsátás, de nem olyan léptékben, mint gondoltuk

Éghajlat
2023. március 13. 14:00
null

A klímakatasztrófa alakulásával kapcsolatos hírek az utóbbi időben kissé háttérbe szorultak, hiszen előtérben a háborúval és az energiaválsággal foglalkoztunk leginkább. Ez utóbbi két tényező azonban a klímaváltozás elleni védekezésbe is erősen beleszólt.

A fosszilis energiahordozók felhasználása csökken, ami alapvetően jó hír. Ez elsőre fura, hiszen 2022-ben a korábbiakban sohasem látott magasságokba emelkedett a CO” kibocsátás mértéke, hiszen elérte a 36,8 milliárd tonnát. Ezen adat ismeretében örömre a legkisebb mértékben sem lenne okunk, mégis ezt tesszük.

Annak okán, hogy megértettük, mindenképpen fontos, hogy kevéssé függjünk a fosszilis energiahordozóktól, és átálljunk a megújuló, bárki számára elérhető energiaforrások használatára, jelentősen kisebb mértékben emelkedett a szén-dioxid kibocsátás, mint azt előre jelezték a szakemberek. Ez pedig egy nagyon jó és a jövőre nézve bizakodásra okot adó adat!

Akkor most hátra lehet dőlni? Korántsem, hiszen az emelkedő kibocsátás mindenképpen határozott klímavédelmi lépéseket követel meg, inkább csak arról van szó, hogy látjuk, képesek vagyunk arra, hogy a bolygónkat megőrizzük annak sokszínű biológiájával és a számunkra is ideális klímájával együtt.

képek és lead kép: shutterstock

klímacéllevegőszennyezésglobálisCO2melegedés