Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

A szén mellett az olaj és a gáz is tiltólistás lehet

ÉghajlatolajszénatomEUenergiagáz
2023. március 27. 11:00
null

Még az idei, COP28 előtt megállapodtak az Európai Unió országai abban, hogy “Az EU szisztematikusan előmozdítja és szorgalmazza a fosszilis tüzelőanyagoktól mentes energiarendszerek felé való globális elmozdulást jóval 2050 előtt.”

Ez pedig ebben az esetben már nem csak a szenet érinti, ahogyan azt az ENSZ kezdeményezte. A kivezetés vonatkozik az olajra és a gázra is, pontosabban az EU országai ezt szeretnék elérni. Ez globális szinten hatalmas lépést jelentene abban, hogy a klímakatasztrófa mértékét jelentősen lehessen csökkenteni.

Az olaj és a gáz azonban kényes részletek, hiszen az azokban bővelkedő országok érthető módon nem szeretnék, ha ezen bevételi forrásuktól megfosztanák őket. Ez ráadásul nem is csak az adott országokat - az arab régiót, vagy éppen Oroszországot - érintenék kellemetlenül, hanem a hatalmi rendszerekbe is erősen beleszólnának.

Az atomenergia azonban más lapra tartozik. Ebben a kérdésben az EU állásfoglalása egyelőre nem teljesen tiszta, mindenesetre a megállapodás szövegezése alapján a fenntartható alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákat támogatni fogják, ez pedig jellemzően az atomenergiát is magában foglalja. Bár tény, hogy a szennyezése nem CO2-ben drasztikus, de ettől még az atomenergia kinyerése is jár “hulladékkal”, melyet sem megsemmisíteni, de még csak tárolni sem vagyunk képesek olyan biztonságosan ahogyan kellene, hiszen a sugárszennyezés mindenre veszélyt jelent, vagyis nem feltétlenül ez a jó irány...

képek és lead kép: shutterstock