Május 25. Szombat, Orbán

Ultravékony, ragasztható napelemet alkottak az MIT mérnökei

null

A napelemek virágkorát éljük, a fejlesztések pedig szakadatlanul ömlenek, ami a piacnak és a vevőknek is nagyon jó lehetőségeket teremt. Azonban a hagyományos, szilícium alapú napelemeknek van egy igen nagy hátránya, ez pedig a törékenységük - ezért kell üveglap alá rejteni őket, acélkeretbe foglalni.

Az MIT tudósai azonban egy egészen új szintre emelték a napelemeket, méghozzá olyan formában, hogy alkottak egy, a hajszálnál is vékonyabb ragasztható napelemet, amit ráadásul úgy sikerült elkészíteni, hogy hatékonyságban is ráver a merev ellenfélre.

Kilónként 18%-kal hatékonyabb az újítás, igaz, ahhoz, hogy egy kilót kapjunk belőle, egységnyi felületet tekintve sokkal több kell majd, hiszen a vékony napelemek bármire felragaszthatóak. Igen, bármire, egy autótól elkezdve egy drónon keresztül egészen akár a házfalakig.

A mérnökök külön kiemelik, hogy olyan helyeken is lehetővé és könnyűvé teszi az eszköz a napenergia kinyerését, ahol eddig ez vagy nagyon bonyolult volt, vagy megoldhatatlan. Így a tengeri hajózás és repülés is könnyebbé válik, illetve a katasztrófák helyszínén hirtelen felvert sátrakra is felragasztható, így az áramtermelés megoldható.

képek és lead kép: shutterstock